
Jarenlang heb ik gebruik gemaakt van Ninja Forms, mede vanwege de fijne en overzichtelijke interface. Ninja Forms is van de gratis plugins absoluut één van de beste keuzes.
Maar hoe zit het met die momenten waarop je een meer geavanceerd formulier nodig hebt? Iets met meer mogelijkheden en meer functionaliteit? Dan wordt het misschien tijd om over te stappen op Gravity Forms.
Kosten Gravity Forms
Gravity Forms is een premium plugin wat betekent dat je hiervoor een licentie moet aanschaffen. De kosten voor Basis licentie zijn $59 en kan gebruikt worden op 1 website. De Pro licentie kost $159 en is te gebruiken op 3 websites. Tevens krijg je hierbij de Pro Add-ons. Heb je meer dan 5 websites waar je Gravity Forms op wilt gebruiken dan is de Elite licentie een goede keuze, deze kost $259 en hierbij krijg je zowel de Pro Add-Ons als de Elite Add-Ons.
Zoek je een plugin waarmee je op eenvoudige manier uitgebreide formulieren kan maken, dan is Gravity Forms zeker de juiste keuze.
Functies Gravity Forms
De basis van Gravity Forms is feitelijk niets meer of minder dan een plugin waarmee je contactformulieren kan maken voor op je WordPress website. Maar Gravity Forms biedt meer, veel meer. Met Gravity Forms kan je quizzen, enquêtes, vragenlijsten, bestelformulieren en nog veel meer maken. Je kan bezoekers zelfs verschillende bestanden laten uploaden en gastberichten op je website laten plaatsen. Ook bestaan er veel Add-Ons waarmee je de functionaliteit nog verder kan uitbreiden. Je kan hierbij denken aan een koppeling met een Payment Service Provider voor iDeal betalingen, een PDF generator of koppelingen met Slack, Postmark of Dropbox.
Gravity Forms bevat ook tal van configuratie-instellingen die je volledige controle geven over je formulieren, van hoe formuliervelden zich gedragen tot meldingen bij het verzenden van het formulier.
Hier is een kort overzicht van alles wat Gravity Forms te bieden heeft:
- Beschikbaarheid van formulieren in stellen op basis van datum, gebruikersrol, aantal inzendingen en meer.
- Conditionele logica waarmee je formuliervelden kunt weergeven op basis van de waarden die in eerdere velden zijn ingevuld.
- Datum picker.
- HTML gebruiken in het formulier.
- Formulieren voorzien van een upload button.
- Drag-and-drop interface.
- Formulieren van meerdere pagina’s maken.
- Formulieren exporteren en importeren.
- Overzicht bekijken van alle inzendingen.
- Front-end registratieformulieren.
- Per formulier aangeven naar wie het verzonden moet worden.
- Anti-spam honeypot of CAPTCHA.
- Een aantal officiële en externe add-ons om de functionaliteit nog verder uit te breiden en integratie toe te voegen.
Standaard velden
Gravity Forms komt met meer dan 30 standaard velden die je kan gebruiken om je formulier op te bouwen. Een aantal voorbeelden zijn; een veld voor voor- en achternaam, adres, telefoonnummer of e-mailadres. Maar ook radio buttons, selectievakjes een tekstveld en eigen HTML. Ieder veld bevat zijn eigen opties en is afzonderlijk van de rest in te stellen. Installeer je een aantal Add-Ons dan wordt dit aantal uiteraard nog groter.
Conditionele logica
Conditionele logica zorgt ervoor dat er op basis van voorwaarden die jij stelt velden binnen het formulier zichtbaar worden of verdwijnen. Je krijgt hiermee de controle over welke informatie de gebruiker te zien krijgt en invult. Hiermee krijg je precies de informatie die je nodig hebt en worden ingewikkelde formulieren overzichtelijk.
Bestelformulier met Gravity Forms
Wil je producten of diensten met WordPress gaan verkopen dan denk je al snel aan de WooCommerce plugin. Maar wil je slechts 1 of enkele producten gaan verkopen dan is WooCommerce een beetje een overkill. Gravity Forms is dan het alternatief wat je zoekt. Met de Pro versie kan je PayPal betalingen koppelen aan je formulier. Wil je iDeal betalingen ontvangen dan kan je gebruik maken van Pronamic Pay of GF Mollie by Indigo.
Gravity Forms Add-ons
Afhankelijk van de licentie die je kiest zijn er een aantal Add-ons beschikbaar. Standaard kan je je formulier koppelen met MailChimp. Hierdoor hoef je nooit meer een nieuw contactpersoon handmatig in te voeren. Andere standaard integraties zijn PostMark, Mailgun, iContact, Campaign Monitor, ActiveCampaign, AWeber etc.
Kies je voor de Pro of Elite licentie dan krijg je ook o.a. de volgende integraties erbij: 2Checkout, Advanced Post Creation, Authorize.net, Coupons, PayPal Payments Pro, Polls, Quiz, Stripe, Survey, Webhooks.
Wel of niet kiezen voor Gravity Forms
Gravity Forms is een krachtige plug-in waarmee je geavanceerde formulieren kunt maken. Heb je alleen maar een simple contactformulier op je website nodig dan kan je beter kiezen voor Ninja Forms. Ben je opzoek naar een plugin die flexibiliteit biedt en waarmee je super handige en krachtige formulieren kan ontwikkelen? Dan is Gravity Forms de keuze voor jou.
Meer halen uit Gravity Forms?
Wil je meer halen uit Gravity Forms en heb je hier hulp bij nodig? Of wil je graag een formulier op je website plaatsen maar weet je niet hoe? Neem dan gerust eens contact met mij op.