Essentiële WordPress Tips and Tricks

Van een blog tot een uiterst effectief CMS, WordPress heeft aanzienlijke volwassenheid bereikt door de jaren heen. Of het nu gaat om een persoonlijke blog, een webshop of een niche website, met WordPress en bijpassende thema’s kun je moeiteloos een website bouwen voor elk doel.

WordPress is een geliefd content management systeem (CMS) dat door miljoenen websites wordt gebruikt. Dankzij zijn gebruiksvriendelijkheid en aanpasbaarheid is het een uitstekend platform voor elke website.

In dit artikel zal ik een aantal tips en trucs voor WordPress behandelen, die je kunnen helpen om meer uit je WordPress installatie te halen.

Optimaliseer Afbeeldingen

Afbeeldingen spelen een cruciale rol op webpagina’s. Het niet optimaliseren ervan kan zowel de prestaties van je website als je SEO beïnvloeden. Een trage website zorgt voor een onplezierige gebruikerservaring, daarom is het van belang ze te comprimeren. Er zijn talloze tools beschikbaar om afbeeldingen zonder kwaliteitsverlies te comprimeren. Kies de tool die het beste bij jouw behoeften past. Met deze stap ben je goed op weg naar het creëren van een geweldige website. Wacht niet langer en begin vandaag nog!

Gebruik overzichtelijke URL’s

Duidelijke URL’s maken het voor je bezoekers gemakkelijk om pagina’s en berichten te vinden. Nadat je een pagina of bericht hebt aangemaakt in WordPress, is het belangrijk om een ‘permalink’ te maken. Op de bewerkingspagina vind je een veld waar je de URL kunt invoeren. Door vervolgens gebruik te maken van een permalink kun je gemakkelijk naar je bericht linken op je website. Dit maakt de URL niet alleen beter vindbaar, maar stelt je ook in staat om je inhoud te delen met de wereld.

Kies je plugins verstandig

Plugins zijn van onschatbare waarde om WordPress soepel te laten draaien, maar installeer ze alleen als je zeker weet welke je nodig hebt. Onnodige plugins kunnen niet alleen je website vertragen, maar ook de veiligheid in gevaar brengen. Gebruik enkel die plugins die daadwerkelijk relevant zijn voor jouw website. Er zijn ook goede gratis plugins beschikbaar. Neem dus je tijd en maak een weloverwogen keuze bij het selecteren van je plugins.

Maak regelmatig Back-ups

Het is verstandig om regelmatig back-ups van je website te maken. Je kunt deze back-ups ook uploaden naar de cPanel van een nieuwe hosting provider. De cPanel’s Bestandsbeheerder kan hiervoor ook worden gebruikt. Let er wel op dat de bestanden zich in de hoofdmap van public HTML bevinden voordat je ze uitpakt. Bovendien is het van belang om ervoor te zorgen dat al je plugins zijn bijgewerkt.

Update regelmatig

Een van de belangrijkste tips voor WordPress is regelmatig updaten van de core, thema en plugins. Het WordPress platform wordt voortdurend verbeterd en als je je website niet regelmatig bijwerkt, loop je het risico op bugs en problemen. Je dashboard zal aangeven wanneer updates beschikbaar zijn. Als dit het geval is, lees dan eerst de changelog, maak een back-up en klik dan vervolgens op de “Nu bijwerken” knop. Als je twijfelt vraag dan een expert om je te helpen.

Google ReCAPTCHA

Een gratis beveiligingstool als Google reCAPTCHA kan een groot verschil maken. Hierdoor kunnen geautomatiseerde software, zoals spambots, geen webformulieren invullen. Dit verkleint de kans dat hackers malware via je webformulieren kunnen installeren, en je zult ook minder last hebben van spamreacties en -e-mails.

Veel WordPress plugins hebben ondersteuning voor reCAPTCHA ingebouwd. Het is eenvoudig om reCAPTCHA toe te voegen aan contactformulieren op je website, bijvoorbeeld met behulp van plugins zoals Gravity Forms.

Controleer je plugins

WordPress is een gratis en open-source CMS. Sommige plugins van derden zijn populair en goed onderhouden, terwijl andere dat niet zijn. In beide gevallen is het belangrijk om de activiteit van de plugin in de gaten te houden.

Hackers kunnen verouderde plugins misbruiken, dus het is van cruciaal belang dat een WordPress plugin compatibel is met de nieuwste versie. Met meer dan 55.000 beschikbare plugins is het essentieel om te kijken naar beoordelingen en frequente updates van ontwikkelaars. Het aantal installaties kan ook een indicatie zijn van de betrouwbaarheid van een plugin.

Het kiezen van het juiste thema voor je website is ook van groot belang. Premium WordPress thema’s kunnen duur zijn, maar ze vergemakkelijken het ontwerpen en beheren van je website. Doe grondig onderzoek, lees gebruikersrecensies en test gratis demo’s voordat je een thema kiest.

Beveiliging

Er zijn gratis en premium beveiligingsplugins beschikbaar, waarbij een premium plugin meetal betere bescherming biedt. Een populaire keuze is bijvoorbeeld de Wordfence Security- of de iThemes Security plugin. Naast een beveiliginsplugins is het nog beter om gebruik te maken van Cloudflare. Cloudflare is een krachtige beveiligings- en prestatieoplossing die je website beschermt tegen een breed scala aan bedreigingen, waaronder DDoS aanvallen. Het werkt door het verkeer naar je website te filteren en alleen legitieme gebruikers toe te laten, terwijl schadelijk verkeer wordt tegengehouden. Bovendien verspreidt Cloudflare je website-inhoud over meerdere wereldwijde servers, waardoor de laadtijden worden verkort en de prestaties worden verbeterd.

Conclusie

In de wereld van de Content Management Systemen is WordPress een onmisbaar platform geworden. Met deze essentiële tips en trucs ben je klaar om het maximale uit je WordPress website te halen. Optimaliseer afbeeldingen, maak duidelijke URL’s en kies verstandig bij het installeren van plugins. Regelmatige back-ups en updates zijn cruciaal voor stabiliteit en veiligheid. Voeg beveiligingslagen toe, zoals de Wordfence Security plugin en Cloudflare, om je website te beschermen tegen diverse bedreigingen.

me

Over Frank Schrijvers

Hey! Ik ben Frank Schrijvers, WordPress developer, webdesigner, vader en indoor climber. Ik ben het hart en de ziel van WPX en help je graag verder met je WordPress of WooCommerce website.

Heb je een leuk project en wil je met mij samenwerken?

Dat kan! Neem gerust contact op via mail of telefoon.