Drie manieren om code snippets aan WordPress toe te voegen

Code snippets zijn een krachtige manier om specifieke functionaliteit toe te voegen aan je WordPress-website zonder het thema of de plugin-bestanden te wijzigen. In dit artikel zal ik drie verschillende methoden bespreken om code snippets aan je WordPress-site toe te voegen. We zullen kijken naar het gebruik van de functions.php van je thema, een bestaande plugin genaamd “Code Snippets” en als laatste, het ontwikkelen van je eigen op maat gemaakte plugin om code snippets te implementeren.

Code snippets toevoegen via functions.php

De functions.php is een cruciaal bestand in elk WordPress-thema. Hierin kun je aangepaste PHP-code schrijven om nieuwe functionaliteiten aan je site toe te voegen. Voordat je wijzigingen aanbrengt in dit bestand, is het echter belangrijk om een back-up van je site te maken, zodat je eventuele problemen kunt herstellen. Het beste is om een child-thema te werken. Volg deze stappen om code snippets via functions.php toe te voegen:

 • Stap 1: Ga naar je WordPress-dashboard en navigeer naar “Weergave” > “Thema-editor.”
 • Stap 2: Klik op “functions.php” aan de rechterkant van het scherm om het bestand te openen.
 • Stap 3: Voeg je aangepaste PHP-code toe aan het einde van het bestand.
 • Stap 4: Sla de wijzigingen op.

Code snippets toevoegen via een plugin

Een efficiëntere en veiligere manier om code snippets toe te voegen, is door gebruik te maken van bestaande plugins zoals “Code Snippets.” Deze plugin biedt een gebruikersvriendelijke interface om aangepaste code toe te voegen zonder dat je direct in bestanden hoeft te wijzigen. Hier is hoe je het kunt doen:

 • Stap 1: Ga naar “Plugins” > “Nieuwe plugin toevoegen” in je WordPress-dashboard.
 • Stap 2: Zoek naar “Code Snippets” en installeer de plugin.
 • Stap 3: Activeer de plugin.
 • Stap 4: Navigeer naar “Snippets” > “Nieuwe toevoegen” om je code snippet te maken.
 • Stap 5: Geef je snippet een naam en voeg de code toe in het daarvoor bestemde veld.
 • Stap 6: Sla je snippet op en activeer het.

Code snippets toevoegen via een zelf te ontwikkelen plugin

Als je een geavanceerdere aanpak wilt en meer controle wilt over je code snippets, kun je je eigen WordPress-plugin maken. Dit geeft je de vrijheid om code snippets te organiseren, te bewerken en in- of uit te schakelen wanneer je maar wilt. Hier zijn de stappen om je eigen aangepaste plugin te ontwikkelen:

 • Stap 1: Maak een nieuwe map in de “wp-content/plugins/” directory van je WordPress-installatie en geef deze een unieke naam.
 • Stap 2: Maak een nieuw PHP-bestand in de zojuist gemaakte map en geef het dezelfde naam als de map.
 • Stap 3: Open het PHP-bestand en voeg de plugin-header toe met informatie over je plugin.
 • Stap 4: Schrijf je aangepaste PHP-code in dit bestand om je gewenste functionaliteit toe te voegen.
 • Stap 5: Sla het bestand op.

Conclusie

Code snippets zijn een krachtig hulpmiddel om aangepaste functionaliteit aan je WordPress-website toe te voegen. Het gebruik van de functions.php van je thema is handig als je snel kleine wijzigingen wilt aanbrengen, maar het is niet de meest veilige en efficiënte aanpak. Het gebruik van een bestaande plugin zoals “Code Snippets” biedt een betere interface en meer veiligheid. Voor meer geavanceerde aanpassingen is het ontwikkelen van je eigen plugin de beste keuze, omdat het je volledige controle geeft over je code snippets. Kies de methode die het beste bij jouw behoeften past en ontdek de mogelijkheden die code snippets bieden voor het verbeteren van je WordPress-website.

me

Over Frank Schrijvers

Hey! Ik ben Frank Schrijvers, WordPress developer, webdesigner, vader en indoor climber. Ik ben het hart en de ziel van WPX en help je graag verder met je WordPress of WooCommerce website.

Heb je een leuk project en wil je met mij samenwerken?

Dat kan! Neem gerust contact op via mail of telefoon.